Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat bekijken of de franchisecode ook in een wet kan worden gegoten. De code moet de geschillen tussen ketens en franchisers oplossen, en werd woensdag officieel uitgegeven.

De code is geschreven door franchisegevers en -nemers, nadat er eind 2014 fikse conflicten ontstonden tussen de ketens en de franchisewinkeliers. Kamp vreest dat de code niet genoeg slagkracht heeft zonder dat er daadwerkelijk een wet komt.

In een brief die Kamp aan de Tweede Kamer stuurt, uit de minister zijn zorgen over zogenaamde ‘freeriders’ – franchisegevers die niets in de code zien en zich daar niet aan willen houden.

Stok achter de deur

Het was een flink karwei om de franchisecode op te stellen. De lancering is meerdere keren uitgesteld omdat de ketens en de ondernemers er eerst niet met elkaar uit konden komen, en later ook onderling het niet met elkaar eens waren.

Kamp ontving meerdere brieven waarin zowel franchisenemers als -gevers de noodklok luidden. Te onevenwichtig, was de boodschap van bijvoorbeeld Albert Heijn, HEMA, Jumbo en Intratuin. De franchiseondernemers klaagden op hun beurt over de ketens die elke vorm van discussie afkapten, en advocaten inzetten om veranderingen die zij niet wilden te voorkomen.

Nu de partijen er dan toch uit zijn, wil Kamp zorgen dat niemand meer onder de code uit kan. Als de code in een wet wordt gegoten, kan een zaak die niet kan worden opgelost door de geschillencommissie worden doorverwezen naar de rechter. Op die manier is er een 'wettelijke stok achter de deur'.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl